Trygghet och studiero på mentorstiden

Hej, i veckan bestämdes på arbetslagstiden att vi tillsammans med eleverna ska arbeta med trygghet och studiero mer koncentrerat på mentorstiden och alla elever ska ha mentorstid på schemat.

Vi kommer att fokusera på tre delar fram till v. 44 – Ordningsregler, Platsanalys och Likabehandlingsplan. Resultaten från diskussionerna i mentorsgrupperna mailas in allt eftersom de blir klara, dvs senast v. 39, 41 och 43, till arbetslagsledare vilka sammanfattar resultatet som sedan skickas vidare till mig och kommer att utgöra underlag för vår Plan för likabehandling.

Ni som är mentorer kommer därför på mentorstiden att diskutera;

– Skolans ordningsregler finns utlagda på Fronter och förslag på frågor att diskutera är; förstår ni ordningsreglerna, är det något som kan strykas eller bör läggas till? Detta skall vara klart senast under v. 39 för att sammanställas och mailas till arbetslagsledare.

– Platsanalysen identifierar platser på skolan som upplevs som otrygga och ger förslag på hur den fysiska miljön kan utvecklas för att upplevas som trygg. Elevernas uppgift är att i mindre grupper (2-4) identifiera en/flera platser som upplevs som otrygg(a) för att sedan studera och analysera platsen/platserna. Följande frågor diskuteras i mindre grupper;

– Vart på skolan ligger platsen/platserna som upplevs som otrygga?
– Fundera på vad det är med platsen som skapar en otrygghetskänsla.
– Tror ni att platsen upplevs olika av killar och tjejer, motivera ditt/ert svar.
– Fundera på om ditt rörelsemönster påverkas av din känsla för platsen. Du kanske undviker en plats och tar en annan.
– Vad skulle ni göra eller tror ni man kan göra för att få platsen att upplevas som tryggare. Varför?

Platsanalysen ska vara klar senast v. 41 för att sammanställas och mailas till arbetslagsledare.

– Eleverna läser igenom nuvarande likabehandlingsplaner från era tidigare enheter och tittar på filmerna 1 och 2 i bifogat material från Andreas samt besvarar frågorna i samma material från Andreas.

Ni får även gärna diskutera följande frågeställningar med anknytning till likabehandlingsplanen;

(1) Vem har ansvar för att likabehandlingsplanen fungerar?
(2) Hur tycker du att likabehandlingsplanen fungerar, är det något du skulle vilja ändra på?
(3) Ge förslag på hur du tycker att skolan (elever och personal) ska arbeta med likabehandlingsplanen för att det ska bli ett levande dokument.
(4) Hur tycker du att vi/skolan ska arbeta med för ökad tolerans och gemenskap?
(5) Vad är en kränkning?
(6) Vad är mobbning? Ser lärare mobbning och förekommer det på vår skola?
(7) Hur ska skolan behandla den som mobbas respektive mobbarna (dvs de som utför mobbning)?
(8) I skollagen står det att elever skall behandlas lika samtidigt som undervisningen ska individualiseras efter elevernas behov, intressen och förutsättningar. Hur ska en lärare behandla alla lika när eleverna har olika behov, personlighet, intressen och förmågor?
(9) Avsluta med att ge förslag på en temadag för ökad gemenskap och trivsel.

Övriga filmer från Andreas tittar ni på och diskuterar med jämna mellanrum under resterande del av läsåret då de utgör viktigt del i vårt förebyggande och främjande elevhälsoarbete.

All skolforskning säger att trygghet och studiero påverkar elevernas resultat i skolan. Elever som mår bra i skolan presterar också bättre. Enligt skollagen är vi, alla som jobbar i skolan, skyldiga att tillsammans med eleverna arbeta förebyggande och främjande i syfte att förstärka trygghet och studiero och i förlängningen skapa goda förutsättningar för bra skolresultat. Bra skolresultat gör att eleverna mår bättre och omvänt, elever som mår bra gör bättre skolresultat.

Återkoppla eventuella frågor till mig så snart som möjligt.

Länk till PowerPoint med filmer och frågor

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *