Delår augusti 2020 och vägen framåt

Ikväll lade nämnden för Gymnasium & Arbetsmarknad delårsrapport augusti 2020 till handlingarna.

Delårsrapporten visar att Gymnasium & Arbetsmarknad prognosticerar ett underskott motsvarande nästan 6 mnkr. Ett sådant resultat ger tydliga signaler om hur resten av hösten behöver fokusera på hur vi vidtar åtgärder för budget i balans. Målsättningen är förstås budget i balans innevarande år, men absolut så att vi förändrar och ser till att vi har en organisation som går runt 2021.

Övergripande

Under första halvan av 2020 har vi startat effektiviseringsarbetet inom våra övergripande funktioner vilket redan har gett resultat och vi prognosticerar ett överskott på lite mer än 3mnkr där. Vi har tagit bort utvecklingschefstjänsten och flera andra utvecklings-och stödresurser på förvaltningsnivå. Detta är ett mycket medvetet val inför 2021 då effektivisering trots detta kommer att behöva ske i verksamheterna.

Gymnasium

Jag vill betona att alla elever som går i gymnasiet är vårt ansvar och leder till en kostnad. Den totala kostnaden och det budgeten ska räcka till är alltså både för elever i våra egna gymnasieskolor och elever i andra kommuner och fristående verksamheter. Prognosen för 2020 visar att kostnaderna för de elever som inte går hos oss är betydligt större än budget och visar ett underskott på 10mnkr för 2020. Delar av detta underskott har vi i år löst genom att låta kapitalkostnader gå till drift eftersom investeringar inte skett i planerad takt och oftast lagts på hyran. Underskottet beror inte på att färre Kungsbacka elever väljer Kungsbackas gymnasieskolor utan på att det totala elevantalet ökar kraftigt och att dyra skolplatser såsom till exempel naturbruk också blir fler och fler.

Våra egna gymnasieskolor gör ett överskott motsvarade ca 4mnkr. Det beror främst på lägre kostnader på gymnasiechefsnivån, vakant gymnasiechefstjänst och utebliven internationalisering till exempel. I övrigt går några skolenheter med underskott och andra med överskott vilket då jämnar ut prognosen. Totalt går gymnasieverksamheten med 2mnkr underskott.

Sedan några år tillbaka ger budgettilldelningen 50% kompensation för volymökningar så det är ett effektiviseringsuppdrag i grunden. Till budget 2021 kommer gymnasiet att kompenseras för att befolkningsprognosen visar fler elever än vi fått pengar för 2020, men inte så att det täcker underskottet.

Sammantaget betyder detta att våra egna gymnasieskolor behöver göra ett ordentligt arbete med att lägga en organisation med budget i balans för 2021. Det bästa är om så många förändringar som möjligt kan göras redan till januari. Ibland är det svårt att ändra en skolorganisation mitt i ett läsår, men om det inte görs så blir det tyvärr dubbelt så mycket som måste göras till hösten. Gymnasiets ledningsgrupp har redan planerat arbetet med samarbete över alla gränser för att klara uppdraget och det kommer också att bli väldigt viktigt med tidig dialog i samverkansforum och arbetslag.

Kompetenscentrum

Etableringen gör ett underskott motsvarande 2,8mnkr. Verksamheten för ensamkommande minskar kraftigt och där pågår ett stort effektiviseringsarbete för att möta minskningen. Det kompletterande ekonomiska biståndet är högre än budget och hyran för Åsa HVB belastar fortfarande Gymnasium & Arbetsmarknad.

Vuxenutbildningen gör ett underskott eftersom antalet studerande har skjutit i höjden på grund av Corona. Detta är på många sätt bättre än alternativet, som är risk för högre ekonomiskt bistånd. Att fler studerar på gymnasial nivå gör fler anställningsbara när arbetsmarknaden vänder.

Yrkeshögskolan gör också ett underskott då platserna inte fylls. Detta är lite förvånande i Coronatider, men så ser det ut. En mindre utredning kommer att göras för att hitta olika vägar framåt med budget i balans.

Ekonomiskt bistånd prognosticerar ett underskott motsvarande lite över 2mnkr. Det är 3mnkr bättre än aprilprognosen, trots Corona. Kungsbackas unika arbetsmarknadsprocess ger resultat och arbetet måste fortgå. Arbetsmarknadsenheten som verksamhet går med 800tkr i överskott då personalstyrkan anpassats kontinuerligt.

Kompetenscentrum har redan en pågående åtgärdsplan för att nå budget i balans och den måste genomföras samtidigt som samtliga processer för att invånarna ska bli självförsörjande följs och ständigt förbättras.

För oss alla gäller nu fortsatt ekonomisk återhållsamhet och att noga överväga varje inköp och tillsättning av tjänst. 

Självklart är Coronasituationen ett stort orosmoln som är svårt att väga in i en prognos framåt.

Vill du läsa hela delårsrapporten så finns den här bredvid.

Vägen framåt

Hela Sverige, Kungsbacka och Gymnasium & Arbetsmarknad står mitt i välfärdsutmaningen. Den är här. Vi måste tänka nytt och vi måste förändra våra arbetssätt och hur vi organiserar oss. Men vi har ju börjat, tänker ni, och javisst har vi det. Som väl är! Vi måste bestämma vad vi ska sluta med och vad vi kan göra annorlunda.

Jag är övertygad om att vi kommer att lösa detta med gemensamma krafter. Det finns så mycket energi, vilja och kompetens på Gymnasium & Arbetsmarknad att allt annat är otänkbart. Tillsammans kommer vi att lyckas!

Nu gäller det att vi varje stund fokuserar på de resurser vi har och inte på de vi inte har. Vi har resurser och det är vår uppgift att de kommer våra invånare till del på allra bästa sätt.

Välkommen att höra av dig om du har frågor och funderingar!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *